woensdag 15 december 2010

Sneeuw!

Sneeuw op komst. Lekker binnenblijven met een boek lijkt me. Sneeuw inspireert schrijvers, kijk maar:
De eerste titel is Sneeuw, van Orhan Pamuk. Ka, de hoofdpersoon, een politiek vluchteling, is uit Duitsland naar Kars gekomen om een reportage over de lokale verkiezingen en over de zelfmoorden van gelovige, jonge meisjes te schrijven die door scholen wegens hun hoofddoek geweigerd worden. Tijdens zijn bezoek sneeuwt het voortdurend en naast een speciale sfeer ontstaat er isolatie waardoor de lokale overheid, vertegenwoordiger van de seculiere staat, een coup kan plegen om de stad van islamisten te zuiveren.
Ook Bernlef schreef een boek getiteld Sneeuw. Als bij een auto-ongeluk de vrouw van de bestuurder omkomt, kampt deze met schuldgevoelens.
Ceders in de sneeuw van David Guterson was eind negentiger jaren een veelgelezen boek. En terecht. Een Japans-Amerikaanse visser wordt beschuldigd van moord. De plaatselijke journalist zorgt voor een verrassende ontknoping. Hoewel geconstrueerd als rechtbankthriller, zijn thema's als afgunst, racisme en de dubbelzinnigheid van het rechtsstelsel belangrijker. De ingetogen, subtiel poëtische stijl veroorzaakt een verstilde sfeer waarin de spanning hoog oploopt tot aan de verrassende anticlimax.
In het boek Dahlia's en sneeuw van Kester Freriks vlucht een oude vrouw vlucht steeds verder weg in herinneringen en komt zij meer op afstand van zichzelf te staan. Zorg dat u genoeg te lezen hebt als de wegen door sneeuw onbegaanbaar zijn geworden, vraag de boeken aan via de Overijsselcatalogus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten