woensdag 31 augustus 2011

Dag van het Personage

Op zondag 11 september is in Bibliotheek Zonnehof in Amersfoort de Dag van het Personage. Een dag over het kloppende hart van de literatuur: personages en hun geheimen en conflicten. Met interviews, workshops, voordrachten, een informatiemarkt, boekensalons en literair entertainment. Gasten zijn onder anderen Vonne van der Meer en Pieter Steinz. Hier kunt u kaarten bestellen. Als leeskring kunt u natuurlijk ook zelf een 'Avond van het personage' houden. Neem het boek mee met uw favoriete hoofdpersoon en vertel aan anderen wat deze zo bijzonder voor u maakt.

woensdag 24 augustus 2011

Bonita Avenue


Peter Buwalda was met Bonita Avenue genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop (prijs voor de beste misdaadroman), maar heeft geen van beide gewonnen. Verdient hij de Academica Literatuurprijs?
In eerste instantie zeg ik 'ja', zeker voor een debuut vind ik het een knappe roman vanwege taal en verhaal, voor mij veel leesplezier.
Nu ik bijna alle genomineerden voor deze prijs heb gelezen vind ik het echter onmogelijk om de titels te vergelijken. Buwalda spreekt me aan vanwege het verhaal, Vercauteren vanwege de sfeer, Hondius vanwege de typeringen van de personen en Lievers voor de humor. Levi Andreas van David Pefko vond ik iets te dik. Op 22 september is in Den Haag de uitreiking van de Debutantenprijs, ben benieuwd wie er als winnaar gekozen zal worden. Kaarten bestellen voor de uitreiking kan hier.

woensdag 17 augustus 2011

KPN en bibliotheek een gouden combinatie


Op 1 juni schreef ik over de mogelijkheid voor klanten om in de bibliotheek hun eigen boeken om te ruilen. Tijdens mijn wandelvakantie in Engeland zag ik dat het ook anders kan. Daar zijn de bekende rode telefooncellen overbodig geworden, maar ze blijven gewoon staan. In het plaatsje Corton (Wiltshire) hebben ze daar iets op gevonden. Dorpsbewoners zetten de boeken die ze uit hebben in de cel zodat anderen deze mee kunnen nemen en/of ruilen. Ex-collega Librarylingo signaleerde dit al in 2009 in Westbury-sur-Medip (Somerset). Ook andere wandelaars die het zagen vonden het een goed idee. Waar heeft KPN de telefooncellen gelaten? Na de opening van de stationsbibliotheek in Haarlem straks de eerste telefoonbibliotheek in Overijssel?

maandag 8 augustus 2011

Het graf van de voddenraper


Voor de Academica Debutantenprijs las ik als derde boek Het graf van de voddenraper van Bart Vercauteren. Op de website van uitgeverij Houtekiet staat het volgende:
1988. René, de grafdelver van het kerkhof in Mortsel, wil alleen zijn om een graf te graven. Het is meer dan zijn zoveelste klus, het is zijn laatste graf, en hij wil nadenken. Ook Gert, de zoon van de voddenraper, heeft het kerkhof uitgekozen om te overdenken wat de voorbije dagen gebeurd is. Er volgt een ontmoeting tussen twee verwante zielen, tussen twee werelden en twee manieren om te rouwen. Tegen die achtergrond beleeft René zijn leven en het bombardement van 1943, dat voor hem en zijn familie zo bepalend is geweest, opnieuw. Rouw, de invloed van de oorlog op gewone mensenlevens: het zijn bekende thema's en zeker voor een debuut vond ik het met veel inlevingsvermogen en gevoel geschreven. Voddenraper en grafdelver zijn originele invalshoeken en het boek biedt zeker gespreksstof voor leeskringen. Opwekkend is het niet, dat vind ik voor gebruik in een leeskring een minpuntje omdat er al zoveel 'zware' boeken zijn. De relativerende humor zoals in de boeken van Dimitri Verhulst ontbreekt. Het is echter bondig geschreven, de auteur weet sfeer en emotie op te roepen, dus ik geef een positieve waardering en blijf deze auteur volgen.